Różniczkowalność funkcji dwóch zmiennych
pulik: Wykaż, że funkcja jest różniczkowalna w środku układu współrzędnych:
| | ⎧ | (x2+y2)*sin(1/(x2+y2)) gdy (x,y)≠(0,0) | |
| f(x,y)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy (x,y)=(0,0) | |
g: Dla uproszczenia rozpatruję funkcję g(r) = r
2 sin(1/r
2), g(0)=0.
Granica lim g(r)
r→0 =0, więc funkcja jest ciągła. Ale z pochodną dzieje się coś dziwnego:
| | −2r | |
g'(r) = 2r sin(1/r2) + r2 cos(1/r2) * |
| |
| | r4 | |
Pochodna nie ma granicy w zerze a więc g'(0) nie istnieje.