Trygonometria
Monika: Mógłby ktoś sprawdzić, czy to zadanie mam dobrze rozwiązane?
Równanie cos x + sin 3x = 0
zamieniłam sobie na sin(π/2 + x) + sin 3x=0
teraz ze wzoru na sumę sinusów i wyszło
2 sin(π+x) cos(π−2x)=0
więc sin(π+x)=0 lub cos(π−2x)=0
π+x=kπ π − 2x = π/2 + 2kπ
x= −π + kπ x=π/4 − kπ
3 kwi 10:03
PW:
| | α+β | | α−β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| , |
| | 2 | | 2 | |
a więc
| | π | | π | | π | |
sin3x + sin(x + |
| ) = 2sin(2x+ |
| )cos(x − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
3 kwi 12:55