Udowodnic twierdzenia
hashiri: Witam wszystkich,
Mam problem z takim zadankiem:
ZAD: Udowodnij twierdzenia:
1. Kwadrat liczby parzystej jest liczba podzielna przez 4.
2. Jeśli liczby a i b sa liczbami wymiernymi, to a + b jest liczba wymierna.
3. Iloczyn liczby parzystej i liczby nieparzystej jest liczba parzysta.
4. Dla kazdej liczby rzeczywistej x, liczba x2 + 1 jest dodatnia.
5. Liczba naturalna n jest dzielnikiem liczby naturalnej m wtedy i tylko
wtedy, gdy n*m jest dzielnikiem liczby m2.
Bardzo prosze o odpowiedz.
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
1 sty 21:45
1 sty 22:05
1 sty 22:29
Anna: pomogę (Jutro klasówka?

Co to za szkoła?)
1 sty 22:47
hashiri: muzyczna, a matme mam gdzie indziej
1 sty 22:49
Anna:
1) liczba parzysta = 2n
(2n)
2 = 4n
2, 4 I 4n
2 c.n.d.
| | p | | p1 | |
2) a = |
| , b = |
| , gdzie p,q,p1, q1 ∊ C , q≠0, q1 ≠0 |
| | q | | q1 | |
| | p | | p1 | | pq1 + p1q | |
a + b = |
| + |
| = |
| |
| | q | | q1 | | qq1 | |
Licznik i mianownik powstałego ułamka są liczbami całkowitymi, więc (a+b) ∊ W, c.n.d.
3) 2n * (2n+1) = 4n
2 + 2n = 2(2n
2 + n)
Czynnik 2 w powstałym wyniku oznacza podzielność przez 2. c.n.d.
4) x
2 + 1 jest liczbą dodatnią dla każdej liczby rzeczywistej x, gdyż x
2 jest zawsze
dodatni, a po
dodaniu jakiejkolwiek liczby dodatniej, jest także zawsze liczbą dodatnią. c.n.d.
| | m2 | |
5) Gdy n*m jest dzielnikiem liczby m2, tzn. |
| ∊ C ,to po skróceniu: |
| | n*m | |
| | m*m | | m | |
|
| = |
| ∊ C, co oznacza, że n jest dzielnikiem liczby m. c.n.d. |
| | n*m | | n | |
1 sty 23:04
hashiri: dzieki
2 sty 00:14
Anna:
2 sty 00:36
Patri: .....x2 + 1 jest liczbą dodatnią dla każdej liczby rzeczywistej x, gdyż x2 jest zawsze
NIEUJEMNY

!
10 lis 15:28
chichi: ∀x∊R x2≥0 ⇒ x2+1≥1 Q.E.D.
10 lis 15:46