Równanie trygonometryczne
Anonim: Witam

to równanie już sie tutaj pojawiło, jednak korzystając z propozycji rozwiązania go,
coś mi nie wyszło... A wiec sinxsin7x = sin3xsin5x. Proszę o wskazówkę lub rozwiazanie
3 kwi 10:01
5-latek : Ja bym korzystal ze wzoru
| | 1 | |
sinα*sinβ= |
| (cos(α−β)−cos(α+β) |
| | 2 | |
3 kwi 10:04
Anonim: Wlasnie tym sposobem wyszło mi: cosxcos7x = cox3xcos5x... Chyba, ze na serio nie potrafię
liczyć
3 kwi 10:08
5-latek : Pamietaj tez ze cos(−α)= cosα bo y=cosx jest funkcja parzysta
3 kwi 10:08
Anonim: Tak to rowniez uwzględniłam
3 kwi 10:10
Anonim: W porzadku, znalazłam błąd w obliczeniach, dzieki mimo wszystko
3 kwi 10:16
5-latek : Powinienes dostać tak
0,5(cos(x−7x)−cos(x+7x)= 0,5(cos3x−5x)−cos(3x+5x)
po uproszczeniu masz
cos6x−cos2x=0
z tego dostajesz dwa równania
sin4x=0 lib sin2x=0
Pierwiastki drugiego równania zawierają się w rozwiazniu 1 równania
rozwiązanie to
3 kwi 10:22
Jack: Skad taki wzor? Bo w tablicach to go nie ma...
3 kwi 10:22
5-latek : Jak ja chodziłem do szkoły to nalezalo znac na mature jeszcze takie wzory
cosα*cosβ= 0,5 [cos(α−β)+cos(α+β]
i
sinα*cosβ= 0,5[sinα+β)+sin(α−β]
Tamten wzor należy zapisac tak
sinα*sinβ= 0,5[cos(α−β)−cos(α+β]
tam zauwazylem ze zapisałem go tak ze to 0,5 odnosilo się tylko do 1 składnika
3 kwi 10:29