Trygonometria
Monika: Rozwiąż równanie 8|sinx| = |x+20| + |x+28|
Całe zadanie zrobiłam, trzy przypadki, dwa sprzeczne będą itd
Niestety utknęłam przy końcu zadania
sin x ∊ <−1, 1>
w przedziale x∊<−28,−20>
8|sinx|=8
|sinx|=1
x=π/2 + kπ
Jak połączyć to wszystko? Mają być trzy rozwiązania, ale kompletnie nie potrafię do nich dojść
3 kwi 10:00
Janek191:
k = − 8 x ≈ − 26,69
k = − 7 x ≈ − 23,55
k = − 6 x ≈ − 20,41
3 kwi 10:05
Janek191:
Pomyłka

k = − 9 x ≈ − 26,69
k = − 8 x ≈ − 23,55
k = − 7 x = − 20,41
3 kwi 10:09
Monika: Dziękuję, rzeczywiscie
3 kwi 11:34