funkcje całki pochodne
meeed: 1. Wykazać ze funkcja f (x)= lnx jest ciągła w przedziale od x>0
2. Udowodnić ze jeśli f i g maja pochodne w punkcie x to wówczas zachodzi (f (x)×g (x))'=
f'(x)g (x)+f (x)g'(x)
3. Wykazać ciągłość funkcji f (x)=cosx
4.Wyprowadzić wzór na pochodną funkcji f (x)=ln x
5.Calka oznaczona funkcji f w przedziale <a,b>
3 kwi 09:58
meeed: pomóżcie ..
3 kwi 10:50
Benny: 4.
| | ln(x+h)−lnx | | x+h | |
limh→0 |
| =limh→0ln( |
| )1/h= |
| | h | | x | |
| | h | | 1 | | 1 | |
=limh→0ln(1+ |
| )(x/h)*1/x= |
| lne= |
| |
| | x | | x | | x | |
3 kwi 11:00
meeed: dziękuje
3 kwi 11:25
g: 2.
| | f(x+h)g(x+h)−f(x)g(x) | |
(f(x)g(x)) ' = limh→0 |
| |
| | h | |
Dalej trzeba skorzystać z przybliżenia lim
h→0f(x+h) = f(x) + f '(x)*h, które jest
przekształconą
definicją pochodnej.
Wstaw to do pierwszego równania i na koniec pomiń wyraz z h
2.
3 kwi 12:04
meeed:
3 kwi 13:13
meeed:
3 kwi 15:22
meeed:
4 kwi 07:30
jc: 2.
| f(x+h)g(x+h) − f(x)g(x) | | f(x+h) − f(x) | | g(x+h) − g(x) | |
| = |
| g(x+h) + f(x) |
| |
| h | | h | | h | |
g(x+h) →g(x) (funkcja rówżniczkowalna jest ciągła)
3. |sin x | ≤ |x|
| | x+y | | x−y | |
|cos x − cos y| = 2 | sin |
| | | sin |
| | ≤ |x − y| |
| | 2 | | 2 | |
to wystarczy, mamy nawet więcej.
4 kwi 10:23
g: 2. Rozwiązanie jc bardziej mi się podoba od mojego, ale mam przy okazji wątpliwość − granicę
iloczynu potraktowaliśmy jak iloczyn granic:
| | f(x+h) − f(x) | |
lim |
| * lim g(x+h) |
| | h | |
Kiedy tak można, a kiedy nie można? Dla przykładu jeśli by od początku tak zrobić:
| lim f(x+h) * lim g(x+h) − f(x)g(x) | |
| |
| h | |
to dostalibyśmy zero.
4 kwi 16:28
kochanus_niepospolitus:
∫ab lnx dx = [x*lnx − x]ab = b(lnb −1) − a(lna − 1)
4 kwi 16:32
jc: g, zwróć uwagę na h w mianowniku!
Jeśli f(x) →a, g(x) →b, to f(x)g(x) →ab.
Ważne są założenia, tzn. obie granice powinny istnieć.
4 kwi 18:56
g: zgoda, tego co jest w liczniku nie można traktować w oderwaniu od mianownika.
4 kwi 22:51