Logarytmy
Monika: Liczba
log ( o podstawie pierwiastek 3 stopnia z 2)
√3 * log( o podstawie pierwiastek 3 stopnia z
3)
√2
ile wynosi? nie chce mi wyjsc zaden wynik z odpowiedzi
3 kwi 09:24
5-latek : A Tobie ile wychodzi ?
3 kwi 09:27
Monika: ja sobie pierwszy czynnik zamieniłam na podstawę 3 i wyszło 3 log o pdstawie 3 z √2 co daje
log 3 stopnia z {8}
drugi czynnik zamieniłam sobie na podstawę dwa co dało 3 log o podstawie 2 z √2 czyli log o
podstawie 2 z √27
później miałam problem i zrobiłam tak, że to pierwsze zamieniłam na podstawę 2, a to drugie na
podstawę 3, ale dalej to nic nie dało
3 kwi 09:33
Monika: Zła drogą idę?
3 kwi 09:33
5-latek : | | 1 | |
log3√2 2*log3√3 √2= log21/32*log31/321/2 = 3log22 * |
| *3 |
| | 2 | |
log
32= licz dalej
3 kwi 09:33
5-latek : | | 1 | |
= 3log22* |
| *3log32= tak ma być |
| | 2 | |
3 kwi 09:35
Monika: log3√2 √3 *log3√3 √2
3 kwi 09:36
Monika: Taka treść zadania jest
3 kwi 09:37
5-latek : Ja osobiście bardzo lubie taki wzor
=========================
3 kwi 09:37
Monika: O, ciekawe, już próbuję
3 kwi 09:38
5-latek : Na początku napisals ze podstawa 1 logarytmu to 3√2 a drugiego to 3√3
wiec 3√2= 21/3 tak ?
natomiast 3√3= 31/3 tak ?
3 kwi 09:40
Monika: Wychodzi 9/4 ?
3 kwi 09:40
3 kwi 09:41
Monika: Ja skorzystałam z tego wzoru i było
3 * 1/2 * log2 3 * 3 * 1/2 * log3 2 =
= 3/2 * 3/2 *log2 3 * log3 2 =
= 9/4 * log2 3 * (1 / log2 3)= 9/4
bo logarytmy sie skrócą
taka odpowiedz jest jako jedna z czterech
3 kwi 09:44
5-latek : Patrz na post 9:35
3log22=3 bo log22=1
3 kwi 09:45
5-latek : Ja bardzo przepraszam ale w 1 logarytmie było z
√3 a ja liczyłem dla
√2 
Teraz dopiero zobaczyłem
3 kwi 09:49
Monika: A nie ma problemu

Czyli używając tego twojego wzoru mam dobry wynik, tak?

Wzór się przyda
na sto procent, nie znałam go
3 kwi 09:50
Janek191:
| | 9 | | log3 2 | |
log3√2 √3 *log3√3 √2 = 3*0,5log2 3*3 *0,5 log3 2 = |
| * |
| = |
| | 4 | | log3 2 | |
3 kwi 09:53
Monika: tak właśnie teraz zrobiłam, dzięki wielkie za pomoc

są jeszcze jakieś ciekawe wzory na
logarytmy, których nie ma w kartach wzorów?
3 kwi 09:54
Janek191:
Jest taki wzór:
aloga x = x
loga 1 = 0 loga a = 1 gdzie a > 0 i a ≠ 1
3 kwi 10:00
5-latek : Chyba masz wszystkie oprócz tego
3 kwi 10:00
Monika: Dziękuję bardzo!
3 kwi 10:03