Dziedzina funkcji pierwiastkowej
5-latek : Dla jakich wartości parametru m dziedzina funkcji f określonej wzorem
f(x)= √m2+1+m2x−x2 zawiera przedzial domknięty <0,4>
−x2+mx2+m2+1≥0 (takie zalozenie musi być
teraz rozwiazac ta nierownosc i druga −x2+m2x+m2+1 ≤4 ?
3 kwi 08:05
5-latek :

To pewnie będzie cos takiego
3 kwi 08:08
5-latek : jeśli rozwiaze zalozenie to dostane
Δ= m
2+4m
2+4
czyli Δ= 5m
2+4
Teraz muszse policzyć
3 kwi 08:32
5-latek : | | −m−√5m2+4 | | −m+√5m2+4 | |
czyli nasz m ∊< |
| , |
| > |
| | −2 | | −2 | |
3 kwi 08:34
5-latek : Wiec teraz musze rozwiazac koniunkcje nierownosci ?
czyli m1≥0 i m2≤4 Tak ?
3 kwi 08:44
5-latek : | −m−√5m2+4 | | m+√5m2+4 | |
| = |
| i to ma być ≤4 |
| −2 | | 2 | |
| −m+√5m2+4 | | m−√5m2+4 | |
| = |
| i to mam być ≥0 |
| −2 | | 2 | |
Post 8:34 jest zle napisany
3 kwi 09:20
5-latek :
3 kwi 09:57
5-latek :
3 kwi 11:22
5-latek :
3 kwi 18:28
5-latek : Wk...a mnie to ze do tej pory nikt nie porafil powiedzieć czy dobre myslenie ?
czy dalej tak obliczac tak jak napisałem ?
Znowu to napiszse . Nie czekam na gotowe rozwiązanie bo zaczalem to rozwiazywac
Jak jest zadanie banalne i nikt się nie odzywa a rozwiazan jest multum
Ja tez staram się pomagać w miare swoich możliwości
3 kwi 19:15
Mila:

g(x)=−x
2+m
2x+m
2+1
−x
2+m
2x+m
2+1≥0
Δ≥0 dla m∊R
W zbiorze rozwiązań nierówności ma się zawierać przedział <0,4>
g(0)≥0 i g(4)≥0
3 kwi 20:45
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
czyli tak jak obliczyłem
Δ=5m
2+4
Ma ona być ≥0
ale 5m
2+4 >0 zawsze czyli rozważaniem tej nierownosci jest zbior liczb R
ten warunek Δ≥0 to dlatego ze jeśli w dziedzinie ma się zawierac ten przedzial to musza być
miejsca zerowe ?
teraz g(0)≥0
Dostane m
2+1≥0 a to jest zawsze >0 czyli m∊R
drugi warunek
g(4)≥0
16+4m
2+m
2+1≥0
5m
2+17≥0 tez wychodzi zbior R
W odpowiedzi do zadania mam
m∊(−
∞ −
√3)U(
√3,
∞)
3 kwi 21:06
5-latek :
3 kwi 21:14
5-latek : Co robie zle ?
3 kwi 21:34
Metis: Warunek Δ≥0 to z założenia, że liczba podpierwiastkowa musi być nieujemna czyli może być równa
0 i dodatnia
3 kwi 21:36
Metis: Aj nie doczytałem

Nie o to chodzi
3 kwi 21:38
5-latek : Metis 
ja tez się dzisiaj myle
3 kwi 21:41
Metis: Dziedzina funkcji ma zawierać przedział <0,4>.
Dziedzina : −x
2+m
2x+m
2+1≥0
Czyli Δ>0 oraz
g(0)≥0 i g(4)≥0 tak myślę
3 kwi 21:48
Mila:
5−latku, masz błąd.
g(4)=−16+4m2+m2+1
3 kwi 21:52
Metis: ≥0
Zatem Δ≥0
3 kwi 21:57
5-latek : Już widze
Ma ma być
g(4)= −(4)
2+m
2*4+m
2+1
A ja policzyłem tak
g(4)= (−4)
2 i tak dalej
dziekuje CI bardzo za okazana pomoc
3 kwi 21:59
Mila:
W tym zadaniu Δ>0.
3 kwi 22:02
5-latek : Tak myslaem bo muszse by dwa miejsca zerowe
3 kwi 22:05