Na trójkącie ABC, w którym |BC|=a, |∡ABC|=α i |∡ACB|=β, opisano okrąg. Dwusieczna kąta A
przecina okrąg w punkcie K. Oblicz długość odcinka AK.
każda pomoc jest mile
widziana..
1/ Łącząc punkt K a punktami B i C otrzymujemy czworokąt ABKC wpisany w okrąg
zatem |∡CKB|= 180o−2γ , to cos(180o−2γ)= −cos2γ
2/ dwusieczna dzieli łuk CB na dwa równe łuki BK=CK
to kąty wpisane parte na tych samych łukach mają równe miary ( γ
3/ z tw. kosinusów w ΔCBK wyznaczamy długość "d"
a2=d2+d2+2d2cos2γ ⇒ a2=2d2(1+cos2γ) i 1+cos2γ= 2cos2γ
| a2 | a | |||
to d2= | ⇒ d= | |||
| 4cos2γ | 2cosγ |
| x | d | dsin(α+γ) | ||||
= | ⇒ x= | |||||
| sin(α+γ) | sinγ | sinγ |