Wartość oczekiwana/ nadzieja matematyczna
Skipper11: Witam, liczę sobie właśnie takie zadanie:
https://zapodaj.net/1250e01e184ce.jpg.html
I skąd p(x) i P(x) się wzieło udało mi się rozkimić.
Aczkolwiek nie mam pojęcia skąd to E(x) i E(x
2) oraz V(x).
Mógłby ktoś poradzić skąd takie wyniki.
I tak, wzory na to udało mi się sprawdzić, ale nie wychodzą mi takie wyniki nijak.
3 kwi 01:02
Godzio:
Rozumiem, że E[x] to wartość oczekiwana, E[x
2] drugi moment, a V(x) dystrybuanta?
p(x) = ax + b
1 = a * 0 + b ⇒ b = 1
| | 1 | |
0 = 2 * a + 1 ⇒ a = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | x3 | | x2 | |
E[x] = ∫02xp(x)dx = ∫02(− |
| x2} + x)dx = (− |
| + |
| )|02 = |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 8 | | 4 | | 8 | | 12 | | 4 | | 2 | |
= − |
| + |
| = − |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | |
E[x
2] = ∫
02x
2p(x)dx = ...
V(x) = E[x
2] − (E[x])
2 = ...
3 kwi 01:10
Skipper11: Ach, tak, jasne.
Ogarniam już.
Dzięki wielkie
3 kwi 01:33
Skipper11: A, żeby się upewnić granice od 0 do 2, gdyż liczymy po dx, a x ma wartości od 0 do 2 w tym
akurat przypadku?
3 kwi 01:35