#workout 22
PrzyszlyMakler: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x) = cos
x − sinx
t=sinx t ∊ <−1;1>
−t
2 − t + 1= 0
a<0, więc ramiona skierowane do dołu
F
max w wierzchołku funkcji.
| | 1 | |
tw = − |
| Ale jak wyznaczyć y? I najmniejszą wartość? |
| | 2 | |
2 kwi 22:47
Metis: f(x)=cos2x−sinx?
2 kwi 22:48
PrzyszlyMakler: tak. Nie napisał mi się kwadrat
2 kwi 22:49
PrzyszlyMakler: Więc, pomógłby ktoś?
2 kwi 22:57
Metis: f(x)=cos2x−sinx
cos2x=1−sin2x
f(x)=cos2x−sinx ⇔ 1−sin2x−sinx ⇔ −sin2x−sinx+1
f(x)=−sin2x−sinx+1
Niech t=sinx, gdzie t∊<−1,1>
Maximum osiąga w 1,25 dla x=−0,5∊ t∊<−1,1>
Teraz rysuj parabolę ogranicz ją do przedziału t i szukaj wartości najmniejszej.
2 kwi 22:57
Metis: To nic innego jak szukanie wartości najmniejszej i największej f. kwadratowej w określonym
przedziale.
2 kwi 22:59
PrzyszlyMakler: Jak mam ją ograniczyć?
2 kwi 23:02
Metis: Potrafisz znaleźć wartość najmniejszą i największą:
f(x)=−x2−x+1 , gdzie x∊<−1,1> ?
2 kwi 23:05
Fokus:
znowu ktoś liczyl na ściagę, masakra
2 kwi 23:06
PrzyszlyMakler: @Fokus, jaką ściągę, wtf?
@Metis Ok. Bardzo dziękuję.
2 kwi 23:07
Metis:
2 kwi 23:08
Eta:
| | π | |
y=cosx−sinx = √2cos(x+ |
| ) |
| | 4 | |
ZW= < −
√2,
√2>
y
max= ...
y
min=...
i po b
ólu
2 kwi 23:42