kropka
Marchin:
Wyznacz równanie zbioru środków wszystkich okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu o:
x2+y2=4 i jednocześnie stycznych do prostej k: y+2=0
2 kwi 22:17
jc: Napisz równanie, a jak przkształcisz, to otrzymasz coś prostego.
2 kwi 22:30
Marchin: Jakie równanie?
2 kwi 22:33
jc: Zacznij od rysunku. Patrzymy na okrąg styczny do prostej i do danego okręgu.
odległość środka okręgu od prostej
= odległość środka okręgu od punktu (0,0) minus 2
...
y = ...
2 kwi 22:40
Marchin: Okej, chyba rozumiem zaraz się zabiore
2 kwi 22:42