funkcja kwadratowa
chocolate: Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem f(x) = ax2 + bx+ c . Zbiorem rozwiązań nierówności
f (x) < 0 jest przedział (− 6,0) . Najmniejsza wartość funkcji f jest równa − 3 . Oblicz
współczynniki a,b i c funkcji f .
Bardzo proszę o wskazówki w rozwiązaniu zadania.
2 kwi 21:33
Jerzy:
1) miejsca zerowe: x1 = − 6 i x2 = 0
2) f(xw) = −3
2 kwi 21:35
Jerzy:
no i oczywiście: xw = − 3
2 kwi 21:37
chocolate: A czym jest xw? Chodzi o wierzchołek?
2 kwi 21:39
Jerzy:
tak
2 kwi 21:40
chocolate: Dziękuję
2 kwi 21:40