Geometria na płaszczyźnie kartezjańskiej
Azul: Obrazem w jednokładnośći o skali −2 punktu A=(3;2) względem punkty s=(1;0) jest punkt
A. (−3;−4)
B. (0;−1)
C.(3;2)
D.(5;4)
kompletnie nie wiem jak to zrobić. Jedyne co mi przyszło do głowy to pomnożyć pkt A przez −2 i
spr jaki to będzie pkt względem S. Jednak nic mi z tego nie wyszło, i nic nie mogę znaleźć na
ten temat
Pomoże ktoś?
2 kwi 20:51
Jack: jednokladnosc o skali k = − 2
wiemy ze
→ →
SA' = k * SA
wektor SA' => [x − 1, y−0]
wektor SA => [3−1 , 2−0]
zatem...
[x − 1, y−0] = −2 * [3−1 , 2−0]
[x−1, y] = −2 [2 , 2]
[x−1,y] = [−4, − 4]
x − 1 = −4 =>>>> x = −3
y = − 4
2 kwi 21:02
Jack: czyli wnioskujac
Jednokladnosc o skali k wzgledem punktu S(k , m), naszego punktu A(p,q)
wyraza sie wzorem
→ →
SA' = k * SA
[x − k, y − m] = k * [p−k , q − m]
gdzie x,y to wspolrzedne punktu A' (A prim) czyli obrazem tego punktu
2 kwi 21:05
Azul: Bardzo dziękuję za pomoc i wzór bo już chciałam się pytać skąd wziąłeś wektory

nawet nie
pomyślałam że na wektorach to trzeba zrobić
2 kwi 21:11