układ równań
student: Rozwiązywanie układu równań metodą LU.
Mam:
macierz A (składającą się z liczb przy niewiadomych)
macierz Y (składającą się z wyrazów wolnych−wyniki równań)
muszę znaleźć macierz X (składającą się z niewiadomych)
czyli AX=Y
wiem że mam rozbić macierz A na macierz L i U (wiem jak to zrobić)
do rozwiązania układu (znalezienie macierzy X) mam podane dwa wzory L*Z=Y i U*X=Z
mógłby ktoś podpowiedzieć czym jest/jak obliczyć macierz Z?
2 kwi 20:31
wmboczek: pomocniczy wektor niewiadomych, który łatwo się oblicza
2 kwi 21:18