Poprawa z matematyki
Nie zdam z matematyki: Suma poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego (a
n) jest rowna 42,
Jednoczesnie drugi czwarty i piaty wyraz sa wyrazami ciagu geometrycznego.
Wyznacz ogolny wzor ciogu.
Wie ktos jak to rozwiacac?
Wiem ze
a
1+a
1+r=2a
2
a1+r+a
1+4r=(a
4)
2
Ale dalej juz probowalam rozwiazac ten ulad rownan i zupelnie mi nie wychodzi.
2 kwi 19:55
ojojoj : a2, a4, a5 − tworzą ciąg geometryczny
czyli
a42=a2*a5
a1+3r=(a1+1)(a1+4r)
2 kwi 19:59
ojojoj : oczywiście powinno być
(a1+3r)2
2 kwi 19:59
Jack: jak masz zadanie typu jakies wyrazy tworza arytmetyczny, a jak do pierwszego dodamy cos tam, od
drugiego odejmiemy, to bedzie geometryczny
to wykorzystujesz wlasnosci, ze arytmetyczny
to srdokowy wyraz jest srednia atyrmetyczna dwoch pozostalych
czyli
2a2 = a1 + a3
a w geometrycznym wlasnosc − srodkowy do kwadratu = iloczyn pozostalych
a22 = a1 * a3
2 kwi 20:01
5-latek : Wyrazy a2 a4 i a5 nie sa kolejnymi wyrazania ciągu geometrycznego
2 kwi 20:01
Janek191:
Napisz porządnie treść I wiersza zadania

( ilu wyrazów ? )
2 kwi 20:02
Nie zdam z matematyki: Suma siedmiu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego jest rowna 42.
Jednoczenie drugi czwaryty i piaty wyraz sa wyrazami ciagu geometrycznegi
Wyznacz wzor ogolny ciagu arytmetycznego
2 kwi 20:09
Jack: uklad rownan
{a1 + ... + a7 = 42
{a42 = a1 * a5
2 kwi 20:12
Janek191:
0,5*(a1 + a7)*7 = 42 ⇒ 7 a1 + 7 a7 = 84
7 a1 b+ 7*( a1 + 6 r) = 84
14 a1 + 42 r = 84 / : 14
a1 + 3 r = 6 ⇒ a1 = 6 − 3 r
oraz
a1 + r, a1 + 3 r, a1 + 4 r − ciąg geometryczny, więc
(a1 + r)*( a1 + 4 r) = ( a1 + 3 r)2
Wstawiamy za a1
( 6 − 2 r)*( 6 + r) = 62
36 + 6 r − 12 r − 2 r2 = 36
2 r2 + 6 r = 0
2 r*( r + 3) = 0
r = 0 lub r = − 3
a1 = 6 lub a1 = 15
=====================
an = 15 + ( n −1)*(−3) = 15 − 3 n + 3 = − 3n + 18
lub
an = 6 − ciąg stały.
=================
2 kwi 20:20
Jack: a, fakt, zle oznaczylem
a42 = a2 * a5
2 kwi 20:22