matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad. 51 rozwiąż równanie U{2-3x}{1-2x}=-1/2
Πέτρος:
rozwiąż równanie
2−3x
=−1/2
1−2x
1 sty 21:44
max:
założenie: 1 −2x≠0 => x≠
1
2
2−3x
−1
=
1−2x
2
2(2 −3x)= −1( 1 −2x) −6x +4 = −1 +2x 8x = 5 x=
5
8
−− spełnia założenie więc odp: rozwiązaniem równania jest;
x=
5
8
2 sty 01:21