równania i nierówności z wartością bezwzględną
słaby uczeń: Proszę o pomoc w kilku zadaniach

a) IIx−5I−3I=4
b) Ix−2I−Ix+3I ≥2
c) IIx−3I−5I≤1
2 kwi 19:37
2 kwi 19:38
5-latek : Rozwiazane już cos jest ?
2 kwi 19:52
Janek191:
Słaby uczeń − nie da rady ?
2 kwi 19:54
5-latek : Mysle z etak
Pomoze się jeśli się odezwie
2 kwi 20:04
słaby uczeń: a i c rozwiązane, a z b jest trochę problem
2 kwi 20:06
Janek191:
Np. a)
I I x − 5 I − 3 I = 4
I x − 5 I − 3 = − 4 lub I x − 5 I − 3 = 4
I x − 5 I = − 4 + 3 lub I x − 5 I = 4 + 3
I x − 5 I = − 1 − sprzeczność lub I x − 5 I = 7
więc
x − 5 = − 7 lub x − 5 = 7
x = − 7 + 5 = − 2 lub x = 7 + 5 = 12
Odp.
x = − 2 lub x = 12
===============
2 kwi 20:07
Jerzy:
a w b) rozwiazuj w przedziałach
2 kwi 20:07
2 kwi 20:08
Janek191:
Musisz rozpatrzyć przedziały:
( − ∞, − 3), < − 3, 2), < 2, +∞ )
2 kwi 20:09