Proszę o pomoc w kilku zadaniach :)
słaby uczeń: Proszę o pomoc w kilku zadaniach
b) (2x−3)
2 − (3x−1)
2 < 5x(2−x)
2 kwi 19:30
Janek191:
a) x ≠ 0
Mnożymy na krzyż

b)
Podnosimy do kwadratu
2 kwi 19:53
5-latek : a) x≠0
(2x−3)*3= 2*x
6x−9=2x (rozwiąż to
b) dla lewej strony wzor (a+b)(a−b)= a2−b2
u nas a= 2x−3 i b= 3x−1
(2x−3+3x−1)(2x−3−(3x−1)= (5x−4)(−x−2)
czyli (5x−4)(−x−2)<10x−5x2
−5x2−10x+4x+8<10x−5x2
redukcja wyrazow podobnych i dalej Ty
2 kwi 19:58
Janek191:
b) 4 x2 − 12 x + 9 − ( 9 x2 − 6 x + 1) < 10 x − 5 x2
4 x2 − 9 x2 − 12 x + 6 x + 9 − 1 − 10 x + 5 x2 < 0
− 16 x + 8 < 0
− 16 x < − 8 / : (−16)
x > 0,5
======
2 kwi 20:00
5-latek : Witalem się z Toba ale chyba skasowałem post

Wiec jeszcze raz Witam
2 kwi 20:06