Wzory Vieta i logarytmy
Domcia: Dla jakich wartości parametru a iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem
f(x) = log
32x −(a
2 − a)log
3x + 1 − a jest równy 9?
Ogólnie wiem że w tym zadaniu trzeba wyliczyć deltę a później wzory Viet'a ale przez logarytmy
nie wiem jak to zrobić

Pomoże ktoś?
2 kwi 19:18
ojojoj : może podstawienie log3x=t
2 kwi 19:37
5-latek : Popraw będziesz miał pytanie dlaczego tak ?
2 kwi 19:40
ojojoj : nie rozumiem o co Ci teraz chodzi?
2 kwi 19:41
5-latek : jeśli już to log3x=t
2 kwi 19:42
ojojoj : zły pomysł? stwierdziłem, że jeżeli jej ten logarytm przeszkadza to może go ukryć przez
podstawienie
2 kwi 19:43
ojojoj : faktycznie u mnie to tak wygląda jakby ten "x" miałby być w potędze
2 kwi 19:44
ojojoj : Domcia tylko nie zapomnij o założeniu
2 kwi 19:44
ojojoj : a ty 5−latku jakbyś to zrobił?
2 kwi 19:45
ojojoj : policzysz to

jestem ciekaw rozwiązania tylko Odp.. bo chce sobie to policzyć
2 kwi 19:47
Domcia: x>1 dobrze rozumiem ojojoj?
2 kwi 19:50
ojojoj : tak
2 kwi 19:54
Domcia: Δ wyszła mi a4 − 2a3 + a2 + 4a − 4
z hornera uprościłam i mam coś takiego (a−1)(a3 − a2 + 4), tylko 1 jest pierwiastkiem?
2 kwi 19:59
Domcia: halo halo
2 kwi 20:45
Jack: dla a = − 8
2 kwi 20:56