Rozwiaż nierówność
Ania: Rozwiąż nierównosci (x+3) (x−1) ≤0
2 kwi 18:48
Jack: zaznacz miejsca zerowe i narysuj parabole
2 kwi 18:58
Ania: ale jak?
2 kwi 19:08
5-latek :

x∊<−3,1>
2 kwi 20:12
Jack: jak to jak...
funkcje zapisuje sie w postaci a(x−x1)(x−x2)
Ty masz postac (x+3)(x−1)
zatem a = 1
x1 = −3 (bo x−(−3))
x2 = 1
zatem miejsca zerowe to − 3 oraz 1
zaznaczasz na osi X na −3 i 1 punkty, skoro wspolczynnik "a" jest dodatni (bo u ciebie a = 1)
to ramiona paraboli do gory
i odczytujesz to co jest ponizej osi OX
2 kwi 20:15
Jack: witaj 5−latku ^^
2 kwi 20:16
5-latek : Witaj
2 kwi 20:17