Tekst
Qwerty: Z miast A i B odległych o 335 km wyjechały naprzeciw siebie (po sąsiednich torach) 2 pociągi.
Pociąg jadący z miasta A wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B i jechał z
prędkością o 5km/h mniejszą. Pociągi minęły się w odległości 140km od miasta B. Oblicz średnie
prędkości obu pociągów.
Proszę o napisanie tylko jak będą wyglądały równania bo coś mi nie wychodzi na końcu
2 kwi 18:30
Janek191:
( v − 5)*( t + 1) + v*t = 335
v*t = 140
Odp. vB = 70 , vA = 65
2 kwi 20:40
Qwerty: Dlaczego t+1 skoro o godzinę wcześniej wyjechał? Powinno teoretycznie być −1 według mojego
rozumowania, ale wtedy nie wychodzi rozwiązanie
2 kwi 21:16
2 kwi 21:19
olekturbo: I można logicznie wziąc, ze jezeli jechal z mniejsza predkoscia to jechal dluzej
2 kwi 21:21
Qwerty: Faktycznie, można i tak. Dziękuję bardzo
2 kwi 21:23