ustal granice ciągu zbieżnego
gielczunator: | | √n(n−2)−n | |
Witam. Ustalić granicę ciągu |
| |
| | n+2−√n(n+2) | |
Proszę o pomoc, próbowałem na kilka sposobow
2 kwi 18:26
Janek191:
| | √n2 − 2n − n | |
an = |
| = |
| | n + 2 − √n2 + 2n | |
| | | n2 − 2n − n2 | |
| | | √n2 − 2n + n | |
| |
= |
| = |
| | | n2 + 4 n + 4 − (n2 + 2n) | |
| | | n + 2 + √n2 + 2n | |
| |
| | − 2 n | | n + 2 + √n2 + 2n | |
= |
| * |
| = |
| | √n2 − 2n +n | | 2 n + 4 | |
| | − 2 | | 1 + 2n + √1 + 2n | |
= |
| * |
| |
| | √ 1 − 2n + 1 | | 2 + 4n | |
więc
lim a
n = − 1*1 = −1
n→
∞
2 kwi 18:39
Janek191:
Dla licznika i dla mianownika stosujemy wzór
2 kwi 18:40
jc: | √n(n−2)−n | | √n(√n−2−√n) | |
| = |
| = |
| n+2 − √n(n+2 | | √n+2(√n+2−√n) | |
mnozymy licznik i mianownik przez sumy pierwiastków:
√n−2+
√n,
√n+2+
√n
| | √n | | √n+2 + √n | |
= − |
| |
| →−1 |
| | √n+2 | | √n−2 + √n | |
2 kwi 18:41
gielczunator: W odpowiedziach jest 1, błąd?
2 kwi 18:56
Janek191:
Skąd się wzięła jedynka ?
2 kwi 19:05
jc: Może treść zadania została błędnie przepisana?
2 kwi 19:39
gielczunator: Tak tak, już się zorientowałem, źle napisałem na forum − oba wyrażenia pod pierwiastkiem sa
takie same. Tzn. U góry też jest n(n+2). I dalej mi nie może wyjść. Bardzo dziękuję za tamte
odp i prosilbym żeby ktoś mi pokazał na tym prawudlowym przykładzie. Stosowalem metodę
(a
2−b
2)/(a+b) ale wychodziło mi dwa
2 kwi 20:57
g: Górę i dół dzielę przez n.
| | √1−2/n−1 | |
an = |
| |
| | 1+2/n−√1+2/n | |
Stosuję przybliżenie
√1+ε→1+ε/2 przy ε→0
| | 1−1/n−1 | | 1/n | |
an→ |
| = |
| = 1 |
| | 1+2/n−1−1/n | | 1/n | |
2 kwi 21:02
jc: W takim razie zupełnie prosto:
| √n(n+2) − n | | √n(√n+2 − √n) | |
| = |
| |
| n+2 − √n(n+2) | | √n+2(√n+2 − √n) | |
2 kwi 21:13
Janek191:
| | √n2 + 2n − n | |
an = |
| = |
| | n + 2 − √n2 + 2n | |
| | n2 + 2n − n2 | |
= U{ |
| }{U{n2 + 4 n + 4 − (n2 + 2n)}{n + 2 + √n2 + |
| | √n2 + 2n + n | |
2n}}=
| | 2 n | | n + 2 + √n2 + 2n | |
= |
| * |
| = |
| | √n2 + 2n + n | | 2n + 4 | |
| | 2 | | 1 + 2n + √1 +2n | |
= |
| * |
| |
| | √1 + 2n+ 1 | | 2 + 4n | |
więc
lim a
n = 1*1 = 1
n→
∞
2 kwi 21:17