Całka
Benny: Pole figury ograniczonej krzywymi:
(y−x)2=x5 x=4
Funkcja jak widać określona tylko dla x−ów nieujemnych. Granice całkowania od 0 do 4.
Mam więc całkę ∫(x5/2+x)dx tylko coś mi nie wychodzi tak jak w odpowiedzi
2 kwi 17:47
Saizou :
jak wyznaczasz y to mamy
|y−x|=x5/2
y−x=x5/2 lub y−x=−x5/2
y1=x+x5/2 lub y2=x−x5/2
y1>y2 zatem
1
∫04 y1−y2 dx=∫042x5/2 dx=2∫04 x5/2 dx=2*
x1+5/2|04=
1+5/2
4
4
4
512
x7/2 |04=
*47/2−0=
27=
7
7
7
7
2 kwi 18:02
Benny: Okej, czyli jednak ma być ten moduł. Dzięki