matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeżeli zbiorem wartości funkcji f(x)=ax^2 6x-2 jest przedział (-∞,0> , to
Pawcio:
Jeżeli zbiorem wartości funkcji f(x)=ax
2
+6x−2 jest przedział (−
∞
,0> , to a)a=−9 b)a=−4,5 c)a=−1 d)a=0
1 sty 21:27
Anna:
pomagam
1 sty 21:52
Anna:
Odp. b)
−b
−6
Wyjaśnienie: x
w
=
=
2a
2a
f(x) ∊ (−
∞
, 0> ⇒ y
w
= 0
−6
y
w
= f(x
w
) ⇒ f(
) = 0
2a
−6
−6
Po podstawieniu: a*(
)
2
+ 6*
− 2 = 0
2a
2a
36
18
a *
−
− 2 = 0
4a
2
a
9
18
−
− 2 = 0
a
a
−9
= 2 ⇒
a = −4,5
a
1 sty 22:00
Pawcio:
dzieki wielkie
1 sty 22:04