Równanie wielomianowe
Ola: (x2−5x+7)2−(x−2)(x−3)=1 rozwiąż równanie
Mam pytanie czy jest na to jakiś sprytniejszy sposób niż wymnożenie całości?
2 kwi 16:37
Ola: Próbowałam zastosować wzór na różnice kwadratów, ale nic mi to nie pomogło, chyba że źle
rozpisałam
2 kwi 16:38
ICSP: Wymnóż tylko (x−2)(x−3) i przerzuć jedynkę na drugą stronę.
2 kwi 16:39
Jack: raczej jest
2 kwi 16:39
Jack: tak jak ICSP napisal
(x−2)(x−3) − 1 = x2 −5x + 5
2 kwi 16:40
Ola: O jejku dzięki

nie zauważyłam !
2 kwi 16:40
Janek191:
(x
2 − 5 x + 7)
2 − ( x
2 − 5 x + 6) − 1 = 0
t = x
2 − 5 x + 6
( t + 1)
2 − t − 1 = 0
t
2 + 2 t + 1 − t − 1 = 0
t
2 + t = 0
t*(t + 1) = 0
t = 0 lub t = − 1
Dokończ
2 kwi 16:41
Jack: oczywiscie skopalem...
x2 − 5x − 7 *
a nie + 5
2 kwi 16:41
Jack: (x2−5x+7)2−(x−2)(x−3)=1
(x2−5x+7)2−(x−2)(x−3)−1 = 0
(x2−5x+7)2 − x2 + 5x − 7 = 0
(x2 −5x+7)2 − (x2 − 5x + 7) = 0
(x2 − 5x + 7)((x2 − 5x + 7) − 1) = 0
(x2 − 5x + 7) = 0 lub (x2 − 5x + 7) − 1) = 0
z pierwszego nie ma rozwiazan.
z drugiego
x2 − 5x + 6 = 0
delta ...
2 kwi 16:43