Optymalizacja, geometria analityczna, trójkąt
pafrykk: | 1 | |
Dana jest rodzina trójkątów ABC spełniających warunki: A=(3 |
| ;0); B=(a;0), gdzie a∊(0;4), |
| 2 | |
wierzchołek C należy do paraboli o równaniu y=4x − x
2 oraz kąt ABC = 90
o.
Wyznacz współrzędne punktu C, dla którego pole trójkąta ABC jest największe.
| 7 | | 35 | |
Mam z tym zadankiem problem. Musi wyjść C=( |
| ; |
| ). |
| 3 | | 9 | |
Janek191:

P
Δ = 0,5 I 3,5 − a I*( 4 a − a
2} ; dla a < 3,5 mamy
P
Δ = 0,5*(3,5 − a)*( 4 a − a
2) = (3,5 − a)*( 2 a − 0,5 a
2)
P '(a) = − 1*( 2 a − 0, 5 a
2) + ( 3,5 − a)*( 2 − a) = −2 a + 0,5 a
2 +7 −3,5 a − 2 a + a
2 =
= 1,5 a
2 − 7,5 a + 7 = 0