242
pies: naszkicuj wykres funkcji y=x4−2x2+1 ile rowziazan ma rownanie y=2...zad z pochodnej
2 kwi 16:07
Metis: 1) Badanie przebiegu zmienności funkcji
2) x2−2x2+1=2
2 kwi 16:16
olekturbo: (x2−1)2 = 2
x2−1 = p{2] v x2−1 = −√2
2 kwi 16:23
Janek191:

y = f(x) = x
4 −2 x
2 + 1
y = 2 ⇔ x
4 −2 x
2 + 1 = 2 ⇔ x
4 −2 x
2 − 1 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−1) = 8 = 4*2
√Δ = 2
√2
| | 2 − 2√2 | |
x2 = |
| = 1 − √2 < 0 − odpada lub x2 = 1 + √2 |
| | 2 | |
x = −
√1 + √2 lub x =
√1 + √2
============================
2 kwi 16:24
Metis: 2) x4−2x2+1=2
2 kwi 16:26