57
pies: wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc x3+3x2+3x−5 <−2,1>
oraz (x2−x−5) / (x2−x+2) <−1,4>
prosze o objasnienie
2 kwi 15:58
Janek191:
Pisz po ludzku

f(x) = x
3 + 3 x
2 + 3 x − 5 < − 2, 1>
| | x2 − x − 5 | |
g(x) = |
| < − 1, 4 > |
| | x2 − x + 2 | |
2 kwi 16:07
pies: tak no nie umiem tak ladnie nie wiem ja kto sie robi ale wlasnie tak

nie wiem jak
2 kwi 16:09
mat: Proponuję policzyć ekstrema funkcji, oraz wartości funkcji na końcach przedziałów.
2 kwi 16:10
ICSP: lol
2 kwi 16:10
2 kwi 16:10
Janek191:

f '(x) = 3 x
2 + 6 x + 3 = 3*( x
2 + 2 x + 1) = 3*( x + 1)
2 = 0 ⇔ x = − 1 ∊ < − 2, 1>
f ''(x) = 6 x + 6
f ''( − 1) = 0 − punkcie x = − 1 funkcja ma punkt przegięcia.
f( − 2) = − 8 + 12 − 6 − 5 = − 7 = y
min
f(1) = 1 + 3 + 3 − 5 = 2 = y
max
2 kwi 16:14