trygonometria
Laura: Czy funkcja sinus w przedziale od 0 do 2π osiaga wartosc −1/2? bo mam obliczyc miejsca zerowe
funkcji
f(x)=sin(x)/2 + 1/4 w przedziale od 0 do 2π
2 kwi 15:37
Jerzy:
osiąga
2 kwi 15:38
Laura: A jak to mozna obliczyc?
2 kwi 15:39
Laura: Na wykresie widze jak sobie zrobie wykres sinusa i x=−1/2 ale nie wiem jak to obliczyc
2 kwi 15:39
Jerzy:
| | 1 | | π | | π | |
− |
| = − sin |
| = sin(− |
| ) .... i trzeba dodać 2π , aby znaleźć się |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
w podanym przedziale
2 kwi 15:42
Laura: Wiec 11/6 π, a jak obliczyc drugie miejsce zerowe
2 kwi 15:49
Jerzy:
i jeszcze drugie rozwiazanie: x = π − (−π/6) = π + π/6 i trzeba odjąć 2π
2 kwi 15:53
Laura: wtedy wynik bedzie ujemny co nie bedzie w przedziale 0, 2 pi
2 kwi 16:02
Laura: pytanie czy styczna do wykresu funkcji w punkcie π/3 bedzie miala wykres y=√3−1/4 ?
2 kwi 16:03
Laura: POMOZCIE PROSZE
2 kwi 16:43
Laura: Ma ktos jakis pomysl?
2 kwi 23:49
Przemysław: sinus jest funkcją nieparzystą:
sin(−x)=−sinx
więc szukamy:
podstawmy t=−x
| | π | | 5 | |
t= |
| +2kπ ∨ t= |
| π+2kπ, dla k∊ℤ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
−x= |
| +2kπ ∨ −x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
x=− |
| +2lπ ∨ x=− |
| π+2lπ, dla l∊ℤ |
| | 6 | | 6 | |
l=−k (ale to nie ma znaczenia, bo k dowolne całkowite)
3 kwi 00:21
Przemysław: | | π | |
Co do stycznej w punkcie x= |
| : |
| | 3 | |
| | cosx | |
f'(x)=(sin(x)/2 + 1/4)'= |
| |
| | 2 | |
równanie stycznej ma postać:
y=a*x+b
musi zachodzić:
| | π | | π | | 1 | |
a* |
| +b=sin( |
| )/2 + |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
równanie stycznej:
Oczywiście mogę się mylić.
3 kwi 00:38
Laura: dzieki za pomoc!
3 kwi 01:45