Z optymalizacyjne
Senea: Rozważamy wszystki prostopadłościany o Polu całkowitym równym 24 i o stosunku boków w podstawie
2:1. Oblicz objętość tego prostopadłościanu, którego objętość jest największa.
2 kwi 15:08
Senea: Robiłam to jakoś tak :
oznaczylam boki podstawy a i b i wysokość h
a+2b −−> z zalozenia
Pc= 2*ab + 4bh = 24
4b
2 + 4bh = 24
h= (6−b
2)/b
V(b) = 24b − 4b
3
V'(b) = −12b
2 + 24
−−> b =
√2 v −
√2
ze wzgl na dziedzine b=
√2 −−> dla tego b bedzie obj najieksza.
Tylko nie za bardzo wiem czy dobrze rozumuje
2 kwi 16:17
Janek191:
Źle policzone pole Pc
2 kwi 16:36
Senea: o racja dzieki wielkie
2 kwi 16:48