pradopodobienstwo
szarlotka: rzucono 3 szesciennymi kostkami i trzema monetami. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania
dokladnie dwoch szostek i jednego orla.
P dla kostek licze tak:
1/6 * 1/6 * 1/5 = 5/ 216
a dla monet 1/2 *1/2 *1/2 = 1/8
potem je mnoże i wychodzi zle

gdzie błąd?
2 kwi 15:03
olekturbo: Ω = 216
[6][6][x] − 5 mozliwosci
[6][x][6] − 5 mozliwosci
[x][6][6] − 5 mozliwosci
razem: 15 mozliwosci
Ω = 8
{OOO,OOR,ORR,ORO,ROO,ROO,RRO,RRR}
razem 4 mozliwosci
taka jest odp?
2 kwi 15:09
olekturbo: Ajj dwa razy to samo napisalem
{OOO,OOR,ORR,ORO,ROO,ROR,RRO,RRR}
2 kwi 15:11
szarlotka: tak dzieki
2 kwi 15:19