Znajdz taka liczbe rzeczywista a, aby funkcja kwadratowa f(x)=(a 2)^2 (a^2 4a 5)
Pawcio: Moi wybawcy pomóżcie.
Znajdź taka liczbę rzeczywista a, aby funkcja kwadratowa f(x)=(a+2)x2+(a2+4a+5)x+4a+6
największą wartość przyjmowała dla argumentu 2.
1 sty 21:23
Pawcio: wybawcy

czekam
1 sty 22:06
Pawcio: no wybawcy ...
2 sty 09:51
Pawcio: ?
2 sty 16:07
_emDżi_: a wiesz jaka jest odpowiedź?
2 sty 16:10
Pawcio: nie wiem ..... to zadanko otwarte ....
2 sty 16:44
Pawcio: jaka jest odpowiedź?
2 sty 18:11
123: Ja bym podstawił za x 2 i rozwiązał rówanie kwadratowe
2 sty 18:27
Pawcio: ok sprobujemy
2 sty 18:42
Pawcio: wyszlo mi
a1=−6
a2=−2
dobrze? czyli rozwiazaniem bedzie −2?
2 sty 18:48
2 sty 18:56
Godzio:
jeśli rozwiązywałeś tak:
skoro przyjmuje największą wartość czyli funkcja jest z ramionami do dołu
a+2 < 0
a<−2
największa wartość znajduje się w wierzchołku
| | −b | | −(a2+4a+5) | |
p= |
| = |
|
|
| | 2a | | 2(a+2) | |
4(a+2) = −a
2 − 4a−5
4a + 8 = −a
2 − 4a−5
0=−a
2 −8a − 13
0=a
2+8a + 13
Δ=64 − 52=12
√Δ = 2
√3
Tak mi się wydaje, twoje rozwiązanie ( chodzi o −2) powoduje że ta funkcja nie jest kwadratowa
2 sty 19:06
Godzio: poczekaj jeszcze bo jednak źle myśle
2 sty 19:08
Godzio:
dobra, myśle że to tak będzie:
f(2) = q
| | −Δ | |
f(2) = |
| , a jeżeli chodzi o twoje rozwiązanie gdyby było dobrze to odp to 6
|
| | 4(a+2) | |
przy tym będzie mnóstwo liczenia także sam już nie wiem
2 sty 19:12
Pawcio: teraz mnie rozwaliles xD
myslalem ze poslucham sie tego wyzej i podstawie tylko za x 2 i bedzie git a teraz to jestem w
szoku

czyli wie ktos jak to zrobic?
2 sty 19:27
Godzio:
największą wartość przyjmuje dla argumentu 2
z tego wynikają założenia:
−skoro przyjmuje największą wartość to funkcja jest malejąca :
f(x) = ax
2 + bx + c
a<0
− największą wartość przyjmuje dla argumentu 2 czyli współrzędne wierzchołka: W(2,q)
− f(2) = q i to musisz prawdopodobnie obliczyć, a to będzie dosyć skomplikowane
2 sty 19:49
Pawcio: wiesz co

chyba sobie daruje z tym zadaniem

ja tym predzej nie zrobie go sam wiec wiesz
...

ale dziki ze probowales xD
2 sty 21:07
Nikka: Godzio dobrze myslałeś, tak mi się wydaje − problem w tym, że potem mamy równanie czwartego
stopnia do rozwiązania i jakieś cuda wianki wychodzą
2 sty 21:26
Pawcio: nie mozliwe kurcze to moja babka dala by nam zadania przygotowujace do matury takie? haha

to
fajnie

moze moja klase nie lubi i daje nam takie zadanka

na ocene
2 sty 21:32
Nikka: zależy jak rozwiązywać − wydaje się, że rozwiązanie Godzia jest ok... to z pierwiastkami
2 sty 21:44
Nikka: chociaz sama juz nie wiem, czegos mi tu brakuje
2 sty 21:47
123: Tak na marginesie, to jest zadanie przygotowywujące do matury rozszerzonej? Jeśli tak, to nie
wiem co ja tutaj robie
2 sty 21:52
Nikka: czy na 100% dobrze przepisałeś wzór funkcji ?
2 sty 21:53
Godzio:
z tego co pamiętam wyszło mi coś takiego
a
4 + 16a
3 + 90a
2 + 208a + 169 = 0
2 sty 22:05
Pawcio: ok spoko sprawdze
2 sty 22:09
Pawcio: przykro mi ale wszystko jest dobrze
2 sty 22:09
Pawcio: dzieki za pomoc
3 sty 14:21
hmm: trzeba zrobić 2 założenia:
1)a+2<0 (aby parabola miala ramiona skierowane w dół)
2) obliczyć p z wzoru z tablic i pod to p podstawic 2
czyli 2= −(a2 +4a +5)/2(a+2)
liczymy delte wyjda dwa rozwiazania, bierzemy pod uwage pierwsze założenie i jedno z tych
rozwiązań odrzucamy
2 sty 18:49
hmm: dobra teraz widze ze to bylo dodane dawno ale moze sie komus przyda XD
2 sty 18:50
Mariusz:
a4 + 16a3 + 90a2 + 208a + 169 = 0
sqrt(169+208a+90a2+16a3+a4)=13+8a+a2
−169
208a+90a2 (26+8a)(8a)
208a+64a2
26a2+16a3+a4 (26+16a+a2)(a2)
26a2+16a3+a4
0
zatem
a4 + 16a3 + 90a2 + 208a + 169 = (13+8a+a2)2
a4 + 16a3 + 90a2 + 208a + 169 = ((a+4)2−3)2
a4 + 16a3 + 90a2 + 208a + 169 = (a+4−√3)2(a+4+√3)2
3 sty 12:38