trójkąt
Senea: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych AB i BC. W trójkąt wpisano okrąg ktory
jest styczny do boku AC w punkcie D. bok AB ma dłg 5 a bok BC 12. Oblicz długość odcinka BD
2 kwi 14:58
Senea: Robiłam to tak , że najpierw obliczylam pole po czym promien okręgu. potem wyznaczyłam długości
AD i CD i nastepnir liczylam twierdzenia cosinusów długość BD. Tylko nie wiem czy mi dobry
wynik wyszedł bo powychodzily jakies nizbyt fajne liczby

Także jakby ktoś to zrobił to
bylabym wdzieczna bo neistety odpowiedzi nie posiadam
2 kwi 15:01
Senea:

P = 30
30 = r*15
r=2
cosa = 12/13
h
2 = 244−240 *12/13
h
2 = 292/13
h= 2
√73/
√13
2 kwi 17:18
Senea: cos takiego ?
2 kwi 17:19