Całka
Benny: Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi:
Dwa punkty przecięcia −2 i 2
Tylko mam pewien dylemat. Jak liczę całkę:
∫
√8−x2dx=|x=2
√2sint, dx=2
√2cost|=8∫cos
2tdt=4t+2sin2t+C
Zastanawiałem się jak będzie teraz z granicami całkowania oraz jak to ładnie zapisać
2 kwi 14:57
jc: ∫−22 √8−x2 dx
Narysuj. To 1/4 koła o promieniu 2√2 uzupełnionego dwoma trójkątami o łącznym polu 4.
Razem 8π/4 + 4 = 3 π + 4.
2 kwi 15:16
Benny: Jakoś nie bardzo ogarniam o co Ci chodzi.
2 kwi 15:35
jc: Literówka 8/4 = 2, a nie 3.
Całka oznaczona, to pole pod wykresem. Jak widać ile wynosi, to po co liczyć?
Ale jak już policzyłeś, to policz do końca.
F(t) = 4t + 2 sin 2t
F(3π/4) − F(π/4) = 2 π + 4.
2 kwi 15:45
Benny: Coś mi nie pasuje. Po pierwsze to nie wiem o jakie trójkąty Ci chodzi. Po drugie wiem, że całka
| | 3 | | π | |
oznaczona to pole. Po trzecie: dlaczego |
| π oraz |
| . Sinus ma tą samą wartość dla |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | π | | 4 | |
|
| π i |
| . Odpowiedź to 2π+ |
| . |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
2 kwi 15:53
jc: No dobrze, po kolei. Prawidłowy wynik to tak, jak napisałem 2 π + 4.
Po parablola jest 8/3. A więc pomiędzy krzywymi wynosi 2 π − 4/3.
Powtórzę. Narysuj i zobaczysz polę pod fragmentem łuku okręgu.
Drugi mój rachunek jest błedny tak, podobnie jak Twoja całka.
t = sin x, t zmienia się od π/4 do 3π/4. Niestety w tym obszarze cos t zmienia znak
(począwszy od π/2 jest ujemny). Dlatego musimy zachować moduł.
√cos2 t = |cos t|. Całkę najlepiej rozbić na dwie całki (druga = pierwsza).
całka = 2 ∫π/4π/2 ... dt = 2 [ 4t + 2 sin 2t]{π/4]π/2 = 2 π + 4.
2 kwi 16:19
jc: Pokręciłem trochę z tymi kątami. Głupoty napisałem

Zapomnij o poprzednim wpisie.
Po prostu nie myslałem o podstawieniu, tylko o obrazku.
x =2
√2 sin t
t zmienia się od −π/4 do π/4.
Teraz [4t + 2 sin 2t]
−π/4π/4 = 2π + 4.
Nie problemu z cos t. W tym obszarze jest dodatni.
Pole pomiędzy krzywymi = ∫
−22 (
√8−x2 − x
2 /2) dx = (2 π + 4) − 8/3 = 2π + 4/3.
A co do pola pod łukiem okręgu, to i tak namawiam na odczytania z obrazka.
2 kwi 16:33
Benny:

Twierdzisz, że ile to czerwone pole jest równe?
2 kwi 16:35
Benny: | | 1 | |
Ok nie widziałem nowego wpisu. Pomyślałem, że można policzyć |
| pola koła oraz dodać to |
| | 4 | |
pole czerwone, które można policzyć łatwo, bo jest ono ograniczone prostą y=x oraz tą
parabolą. Dzięki
2 kwi 16:42
jc: Masz świetny pomysł

Do wycinka koła π r
2 / 4 = 2 π dodajemy czerwone kawałki.
Pole pod parabolą = 8/3 (tu już trzeba całkować). Pole pod przerywanymi liniami = 4.
Różnica = czerwone kawałki = 4 − 8/3 = 4/3.
2 kwi 16:45