matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Aura:
Oblicz całkę nieoznaczoną: ∫ x/cos
2
x dx
2 kwi 14:40
Jerzy:
1
przez części: v' =
, u = x
cos
2
x
2 kwi 14:44
jc:
∫ x/ cos
2
x dx = ∫ x (tg x)' dx = x tg x − ∫ tg x dx = x tg x + ln |cos x|
2 kwi 14:45
Jerzy:
+ C
2 kwi 14:48