zadanie wielomian i ciąg
mat: Pierwiastki wielomianu W(x) =
x4 + ax3 + bx2 + cx + d tworzą cztero wyrazowy ciąg arytmetyczny o sumie wyrazów równej
zero. Wiadomo ponadto, ze˙ W(√3) = −23/9
Oblicz współczynniki a, b, c i d . Rozwaz wszystkie możliwe przypadki.
2 kwi 14:33
mat: Reszta w ciągu arytmetycznym to będzie chyba 2p/3 i dalej to wyznaczam zapisująć w postaci
iloczynowej ten wielomian
Wyszło mi że a=0 c=0 natomiast b=−260/9 lub −40/9 a, d = 676/9 lub 16/9.
Wyniki trochę dziwne jest ktoś w stanie napisać i sprawdzić czy dobrze to policzyłem
2 kwi 14:36
ICSP: Pierwiastki :
−3r , −r , r , 3r
w(x) = (x + 3r)(x − 3r)(x + r)(x − r) = (x
2 − 9r
2)(x
2 − r
2) = x
4 − 10r
2 + 9r
4
a = 0 , c = 0 , b = −10r
2 , d = 9r
4
| | 23 | |
w(√3) = 9 + 3b + d = − |
| |
| | 9 | |
2 kwi 14:44
mat: czyli wyniki tak samo jak ja mam.

Dziękuję bardzo za pomoc
2 kwi 14:50