Funkcja f(x)=3x^2-6x 4 nie przyjmuje wartosci:
Pawcio: Funkcja f(x)=3x2−6x+4 nie przyjmuje wartości:
a)0,5
b)√2
c)3,5
d)100
co tu trzeba zrobić? podstawić pod wzór? czy coś innego zrobić?
1 sty 21:20
Aga: najpierw określ zbiór warości tej funkcji
jest to funkcja rosnąca czyli ramiona skierowane do gory wierzchołek funkcja ma w punkcie
p= −b/2a czyli p= 6/6=1 oraz q=−Δ/ 4a
Δ=b2−4*a*c
Δ= 36 − 48= −12
q=12/12=1
wierzchołek funkcji znajduje się w punkcie (1,1)
skoro wiemy że jest to funkcja rosnaca czyli wartości mamy (−∞,1>
czyli sprawdzamy czy 0,5 mieści się w naszym przedziale tak czyli funkcja przyjmuje
dalej sprawdzamy √2to jest mniej wiecej 1,4 czyli jest poza naszym przedziałem czyli funkcja
tej wartości nie przyjmuje
nastepnie mamy 3,5 i 100 to też jest poza przedziałem wiec nie przyjmuje tych wartości
1 sty 21:35
max:

ZW= <1 ,∞)
więc nie przyjmuje wartości y = 0,5
odp: a)
1 sty 21:48
Pawcio: dziekuję wam obu
1 sty 22:05