całki
zuzia ^^: Oblicz całkę
∫ sin2 x coc4 x dx
2 kwi 14:17
ICSP: Albo zacznij od znalezienia określenia rekurencyjnego na całke ∫cosn(x) dx
2 kwi 14:25
ICSP: albo wzory Eulera na sinx oraz cosx
2 kwi 14:33
ICSP: | | 1 + cos2x | |
albo wzór cos2x = |
| zastosowany kilkakrotnie. |
| | 2 | |
2 kwi 14:33
ICSP: Wybierz sobie
2 kwi 14:33
jc: Wybieram 2 sposób (choć każdy pewnie tak samo dobry).
sin2 x cos4 x = − (cos 6x + 2 cos 4x − cos 2x − 2)/32
2 kwi 14:49
ICSP:
2 kwi 15:08
zuzia ^^: Nwm co tu się wgl podziało ale dziekuje
2 kwi 15:32
Mariusz:
∫sin
2(x)cos(x)
4dx=∫(1−cos
2(x))cos
4(x)dx
=−∫cos
6(x)dx+∫cos
4(x)dx
∫cos
6(x)dx=∫cos(x)cos
5(x)dx=sin(x)cos
5(x)+5∫cos
4(x)sin
2(x)dx
∫cos
6(x)dx=sin(x)cos
5(x)+5∫cos
4(x)(1−cos
2(x))dx
∫cos
6(x)dx=sin(x)cos
5(x)+5∫cos
4(x)dx−5∫cos
6(x)dx
6∫cos
6(x)dx=sin(x)cos
5(x)+5∫cos
4(x)dx
| | 1 | | 5 | |
∫cos6(x)dx= |
| sin(x)cos5(x)+ |
| ∫cos4(x)dx |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | |
−∫cos6(x)dx=− |
| sin(x)cos5(x)− |
| ∫cos4(x)dx |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
−∫cos6(x)dx+∫cos4(x)dx=− |
| sin(x)cos5(x)+ |
| ∫cos4(x)dx |
| | 6 | | 6 | |
∫cos
4(x)dx=∫cos(x)cos
3(x)dx=sin(x)cos
3(x)+3∫cos
2(x)sin
2(x)dx
∫cos
4(x)dx=sin(x)cos
3(x)+3∫cos
2(x)(1−cos
2(x))dx
∫cos
4(x)dx=sin(x)cos
3(x)+3∫cos
2(x)dx−3∫cos
4(x)dx
4∫cos
4(x)dx=sin(x)cos
3(x)+3∫cos
2(x)dx
| | 1 | | 3 | |
∫cos4(x)dx= |
| sin(x)cos3(x)+ |
| ∫cos2(x)dx |
| | 4 | | 4 | |
∫cos
2(x)dx=∫cos(x)cos(x)dx=sin(x)cos(x)+∫sin
2(x)dx
∫cos
2(x)dx=∫cos(x)cos(x)dx=sin(x)cos(x)+∫(1−cos
2(x))dx
∫cos
2(x)dx=∫cos(x)cos(x)dx=sin(x)cos(x)+∫dx−∫cos
2(x)dx
2∫cos
2(x)dx=sin(x)cos(x)+∫dx
| | 1 | |
∫cos2(x)dx= |
| (sin(x)cos(x)+x)+C |
| | 2 | |
| | 1 | |
∫cos4(x)dx= |
| (2sin(x)cos3(x)+3sin(x)cos(x)+3x)+C |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
−∫cos6(x)dx+∫cos4(x)dx=− |
| sin(x)cos5(x)+ |
| (2sin(x)cos3(x) |
| | 6 | | 48 | |
+3sin(x)cos(x)+3x)+C
| | 1 | |
−∫cos6(x)dx+∫cos4(x)dx=− |
| (8sin(x)cos5(x)−2sin(x)cos3(x)−3sin(x)cos(x)−3x)+C |
| | 48 | |
2 kwi 17:19
jc: Mariusz, A nie prościej przekształcić, a potem całkować?
sin2 x cos4 x = − (cos 6x + 2 cos 4x − cos 2x − 2)/32
∫sin2 x cos4 x dx = − ∫(cos 6x + 2 cos 4x − cos 2x − 2)/32 dx =
= − (sin 6x) /192 − (sin 4x) /64 + (sin 2x) /64 + x /16
2 kwi 19:59