matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji od pana Kiełbasy
Gaunt:
ax+b
Funkcja f(x)=
w punkcie x=0 osiąga ekstremum równe 1. Znajdź liczby a oraz b.
1−x
2
Znalazłam już, że b=1 na podstawie f(0)=1. Mam problem z obliczeniem a.
1−x
2
−2x(ax+b)
Wyznaczyłam pochodną f'(x)=
.
(1−x
2
)
2
I teraz skoro w punkcie x=0 funkcja osiąga ekstremum to f'(0)=0, ale po podstawieniu wychodzi mi, że f'(0)=1. Osochozi?
2 kwi 14:07
ICSP:
ax + 1
f(x) =
1 − x
2
a(1 − x
2
) + 2x(ax + 1)
f'(x) =
(1 − x
2
)
2
f'(0) = a = 0
2 kwi 14:10
Jerzy:
to policz poprawnie pochodną
2 kwi 14:10
Benny:
a−ax
2
+2ax
2
+2bx
f'(x)=
(1−x
2
)
2
f'(0)=0 a=0 f(0)=1 b=1
2 kwi 14:10
Gaunt:
Grr, zawsze przy pochodnej ilorazu gdzieś się walnę. Jak nie minus to coś takiego.. Dzięki za szybką odpowiedź
2 kwi 14:13