wykładnik wymierny
Miki: Znajdź taką liczbę x , by liczby 3√2√2 oraz (0,5)x były równe.
2 kwi 14:04
Miki: nie potrafie tego ładnie przekształcić, bo wiem co trzeba zrobić ale nie mogę tego przekształić
tak aby wyszło
2 kwi 14:05
Jerzy:
pozamieniaj obydwie strony na potęgi o podstawie 2
2 kwi 14:05
Jerzy:
3√2√2 = (2√2)1/3 = ....licz dalej
2 kwi 14:07
Miki: no właśnie nwm jak dalej to zamienić bo to zrobiłem
2 kwi 14:08
Miki: Do tego momentu doszedłem
2 kwi 14:09
Jerzy:
= (21*21/2)1/3 = ... ?
2 kwi 14:11
Miki: ok thx
2 kwi 14:14
Miki: 2 *(2)1/6
2 kwi 14:17
Miki: ?
2 kwi 14:17
Jerzy:
skąd ?
= (23/2)1/3 = ?
2 kwi 14:18
Miki: i teraz 3/2*1/3
2 kwi 14:19
Jerzy:
tak
2 kwi 14:19
Miki: czyli 3/6 czyli 1/2
2 kwi 14:19
[C[MIKI]]:
2 kwi 14:26
Jerzy:
tak
2 kwi 14:27
[n[Miki]]: Dzieki
2 kwi 14:28