prawdopodobienstwo
szarlotka: Rzucono trzykrotnie sześcienną kostką. Prawdopodobieństwo tego, że w każdym rzucie otrzymano
inny wynik, jest równe?
2 kwi 13:37
Jerzy:
Ile masz zdarzeń elementarnych ?
2 kwi 13:38
szarlotka: trzy? omega 63
2 kwi 13:46
Jerzy:
Dobra ... teraz: IAI = 6*5*4 i P(A) = ?
2 kwi 13:48
szarlotka: w odpowiedziach jest A = 3! 6*5*4 skąd te 3!?
2 kwi 13:55
Jerzy:
Przyznam,że sam nie rozumiem ... po co jeszcze permutować wyniki rzutów
| | | |
gdybyśmy liczyli kombinacje , to wtedy tak: | *3! |
| | |
2 kwi 13:59
Jack: nie moze byc
|A| = 3! * 4 * 5 * 6 bo to sie rowna 720
|Ω| = 6
3 = 216
| | 720 | |
P(A) = |
| ? to by bylo bez sensu  |
| | 216 | |
2 kwi 14:21
Jerzy:
ewidentny błąd w odpowiedzi
2 kwi 14:22