rozloz na czynniki pierwszego stopnia, prosze o zrobienie metoda delty
lovemaths: W(x)=−5x3−17x2−6x2
W(x)=6x2+5x3+x2
W(x)=6x4−4x3−10x2
2 kwi 13:36
Jerzy:
chyba żle przepisane 1 i 2
2 kwi 13:37
lovemaths: Faktycznie powinno byc W(x)=−5x3−17x2−6x
W(x)= 6x4+5x3+x2 trzecie dobrze
2 kwi 13:40
Jerzy:
1) W(x) = −x(5x2 + 17x +6) .... i liczysz Δ dla nawiasu
2) i 3) wyłacz przed nawias: x2 ..... i analogicznie do 1)
2 kwi 13:43
lovemaths: Licze x1 i x2 to wiem tylko pozniej mi jakos nie zgadza sie z odpowiedziami
2 kwi 13:45
Jerzy:
pokaż obliczenia
2 kwi 13:46