Współrzędne punktu C
Koq12: Dane są punkty A=(1,3) B = (4,5). Wyznacz współrzędne takiego punktu C należącego do prostej
y=7, by liczba d=|AC| + |CB| była najmniejsza.
2 kwi 13:02
Rafal44:

Niech D=(4,9) będzie punktem symetrycznym do punktu B=(4,5) względem prostej y=7.
Z własności symetrii |AC|+|BC|=|AC|+|DC|. Suma |AC|+|DC| jest najmniejsza, gdy punkt C leży
na prostej |AD|. Liczymy równanie prostej y=ax+b przechodzącej przez punkty A i D.
3=a+b
5=4a+b
| | 2 | | 7 | |
Szukamy punktu wspólnego prostej y= |
| x+ |
| z prostą y=7. |
| | 3 | | 3 | |
21=2x+7
2x=14
x=7
C=(7,7)
2 kwi 13:26
Rafal44: Przepraszam, napisałem straszne bzdury − zamiast punktu D podstawiłem punkt B. W ogóle nie
patrzcie
na tamte rachunki.
Liczymy równanie prostej y=ax+b przechodzącej przez punkty A i D.
3=a+b
9=4a+b
a=2
b=1
Szukamy punktu wspólnego prostej y=2x+1 z prostą y=7.
2x+1=7
x=3
C=(3,7)
2 kwi 13:30