4242
pies: wyznacz przedzialy monotonicznosci :
(x−x3)(2x2+1)
doszedlem do tego −10x4+3x2+1=0 ale tego sie nie da rozwiazac
2 kwi 12:51
ICSP:
2 kwi 12:52
pies: co?
2 kwi 12:56
ICSP: Słyszałes kiedyś takie słowo jak różniczka ?
2 kwi 12:57
pies: slyszlaem lol i ja zrobilem lol ipozniej to mi wyszlo lol
2 kwi 12:58
ICSP: lol
2 kwi 12:58
ICSP: a próbowałeś podstawić t = x2 , |t| ≥ 0 lol
2 kwi 12:58
ICSP: t ≥ 0*
2 kwi 12:59
pies: oo lol nie zauwazylem
2 kwi 13:03
ICSP: no lol jak mogłeś lol
2 kwi 13:03
pies: a mam jeszcze jedno doszlem do tad : wi nnym zad.
(6x2−16x) / (x2+3x−4)2 =0
i nie wiem co dalej
2 kwi 13:06
Jerzy:
a to jest pochodna ?
2 kwi 13:08
ICSP: lol, przez ten kwadrat w mianowniku mozna sądzic, ze to już pochodna lol
2 kwi 13:11
Jerzy:
lol .... nigdy nic nie wiadmo lol
2 kwi 13:12
ICSP: no lol
2 kwi 13:12
pies: no lol pewnie ze zpochodnilem juz
2 kwi 13:57
pies: przeciez nie napisalem (...)'

lol
2 kwi 13:57
ICSP: no lol
2 kwi 13:59
Jerzy:
no to zauważ,że znak pochodnej zależy tylko od znaku licznika
2 kwi 14:00
pies: ze co ? mam rozwiazac rownanie (6x2−16x) / (x2+3x−4)2 =0
2 kwi 14:02
Jerzy:
nie ...masz określić jak zmienia się znak pochodnej
2 kwi 14:04
pies: czyli co bo nie rozumiem
2 kwi 14:09
Jerzy:
w jakich przedziałach jest dodatnia, a w jakich ujemna
2 kwi 14:15
Jack: lol
2 kwi 14:17
Jerzy:
lol
2 kwi 14:20
ICSP: lol
2 kwi 14:21
Gaunt: lol
2 kwi 14:21
Jerzy:
masz na prawdę problem z ustaleniem, jak zmienia się znak funkcji: f(x) = 6x2 − 16x ?
2 kwi 14:24
olekturbo: hahhaha lol
2 kwi 14:25
Metis: To jest tak głupie, że aż śmieszne
2 kwi 14:26
pies: ale co ty sie tak trzepiasz licznika a mianownik? i prosze mnie nie lolowac
2 kwi 14:27
Jerzy:
lolu ... napisałem ci ,że znak pochodnej zależy tylko od znaku licznika,
bo mianownik jest zawsze dodatni, a więc jaki znak licznika, taki znak pochodnej
trzepiasz .... ciekawe słowo
2 kwi 14:30
pies: ale to co mam zrobic licznik =0 i wtedy rozwiazac nierownosc?
2 kwi 14:32
Jerzy:
napij się wody ... w liczniku masz trójmian kwadratowy... narysuj jego wykres i odczytuj znak
2 kwi 14:35
pies: jezu ale wy...
2 kwi 14:38
Jerzy:

Tutaj masz wykres licznika .... jak się zmienia znak f(x) ?
2 kwi 14:40
pies: no od −00,0 i od 16/6,+00 jest roscnaca
2 kwi 14:49
pies: no i jest zle w odp jest ze rosnie w (−00,−4) (−4,0) (8/3,+00)
2 kwi 14:50
Jerzy:
masakra ... masz ustalić znak
2 kwi 14:51
Jerzy:
a skąd wiemy, że masz dobrze policzoną pochodną ?
2 kwi 14:53
pies: co masakra dobrze wyznaczylem znak ...jaki znak ...jest rosnaca bo pochodna jest na +...a co
dobrze pewni l=obliczylem pochodna
2 kwi 14:55
Jerzy:
no to masz błąd w odpowiedzi
2 kwi 14:56
pies: ja mysle ze ty sie nie znasz i trzeba mianownik zrobic
2 kwi 14:57
Jerzy:
grunt,że ty się znasz
2 kwi 14:58
ICSP: lol
2 kwi 15:06
Jerzy:
masz rację geniuszu ... zrób mianownik
2 kwi 15:08
pies: no ale co no ja sienie znam ..ale jest zupelnie inna odp
2 kwi 15:09
Jerzy:
a określiłeś dziedzinę funkcji ?
2 kwi 15:11
Jerzy:
przecież mianownik ma miejsca zerowe
2 kwi 15:12
pies: ej no ale tumieszacie teraz juz nic nie rozumiem powiino sie zrobic dziedzine mianownika potem
to jakos skrocic i wtedy =0
2 kwi 15:19
Jerzy:
Na początku zawsze określaj dziedzinę funkcji
2 kwi 15:20
mat: Jeśli pochodna jest>0 funkcja rosnąca, a jak pochodna<0 malejąca
Podstawiasz z x2=t i rozwiązujesz zwykłą nierówność
2 kwi 15:22
pies: dobranoc dziekuje za pomoc jerzyku
2 kwi 15:25