spr. czy rownanie ma rozwiazanie
kwadrat:
spr. czy rownanie ma rozwiazanie:
1) x2 − 3x + √5 = 0
2) x2 + 4x + 3√2 = 0
3) 2x2 − 2√6 + 3 = 0
1 sty 21:14
kwadrat: ?
1 sty 22:04
kwadrat: pomoze ktos?
1 sty 22:38
kwadrat: ponawiam prośbę
2 sty 11:34
kwadrat: liczenie delty w tym przypadku nie wychodzi, wiec jak rozwiazac to?
2 sty 12:02
AS:
1. Sposób 1.
Δ = (−3)2 − 4*√5 = 9 − 4*√5 > 0 (?)
9 > 4√5 (?) podnoszę obie strony do kwadratu
81 > 16*5 (?)
81 > 80 ma rozwiązanie ,bo Δ > 0
Sposób 2
(x − 3/2)2 − 9/4 + √5 = 0
(x − 3/2)2 + 2.23... − 2.25 = 0
(x − 3/2)2 − 0.02... = 0 ma rozwiązanie
2. Sposób 1
Δ = 16 − 4*3*√2 = 4*(4 − 3*√2)
4 − 3*√2 > 0 (?)
4 > 3*√2 (?) podnoszę obie strony do kwadratu
16 > 9*2 fałsz , brak rozwiązania
Sposób 2
(x + 2)2 − 4 + 3*√2 = 0
(x + 2)2 − 4 + 3*1.41 = 0
(x + 2)2 + 0.23 = 0 brak rozwiążania
3.
2*x2 − 2*√6*x + 3 = 0
Δ = (−2*√6)2 − 4*2*3 = 24 − 24 = 0
ma jedno rozwiązanie,pierwiastek podwójny.
2 sty 12:26