Całki nieoznaczone
zuzia ^^: Oblicz całki;
∫ sin7(x)cos(x)dx
∫ sin2(x)cos2(x)dx
∫ dx/sin2(x)+4cos2(x)
2 kwi 11:56
Jerzy:
1) podstaw sinx = t
2 kwi 11:58
ICSP: do drugiej i trzeciej wzory :
2 kwi 12:02
Jerzy:
| | 1 | | 1 − cos4x | |
2) = |
| ∫sin22xdx = ∫ |
| dx = .... |
| | 4 | | 8 | |
2 kwi 12:03
Jerzy:
3) ...... już masz
2 kwi 12:04
zuzia ^^: kurcze 1,2 juz zrobiłam ale z trzecią dalej mam problem
2 kwi 12:09
ICSP: Rozbij na dwie. Pierwsza to − ctgx a druga z wzoru podanego wyzej
2 kwi 12:10
zuzia ^^: Rozbiłam i wyszło mi
ctg x + 1/2 ∫ 1/1+cos2x

i co dalej?
2 kwi 12:16
Jerzy:
Podstawine uniwersalne
2 kwi 12:18
ICSP: Jeszcze raz rozbij na dwie.
2 kwi 12:19
zuzia ^^: Nic mi z tego nie wychodzi
2 kwi 12:27
Jerzy:
licz tak, jak napisał ICSP.... rozbij na dwie
2 kwi 12:29
zuzia ^^: A wgl tak można rozbijać na dwie całki jak mamy w mainowniku co innego ?
2 kwi 12:30
ICSP: Przecież 4cos2x nie jest w mianowniku.
2 kwi 12:36
zuzia ^^: Możę źle napisałam , tak to wygląda
∫ dx/(sin2(x) + 4cos2(x))
2 kwi 12:41
ICSP: Jedynkę w liczniku zastąp jedynką trygonometryczną. Potem podziel licznik i mianownik przez
cos2x i wejdź podstawieniem t = tgx.
2 kwi 12:42
zuzia ^^: Wyszlo mi
1/2 arctg tgx/2 + C tak miało wyjść?
2 kwi 12:53
ICSP: Powiem to co zwykle:
Żróżniczkuj wynik.
2 kwi 12:54