rożniczkowalność funkcji dwóch zmiennych
pik: | | ⎧ | x3/(x2+y2) gdy (x,y)≠(0,0) | |
| Wykaż, że funkcja | ⎨ | | ma w punkcie (0,0)
|
| | ⎩ | 0 gdy( x,y)=0 | |
pochodną
kierunkową w dowolnym kierunku, ale nie jest w tym punkcie różniczkowalna.
2 kwi 10:08
g: Wersor k=(a,b) wyznacza kierunek. Wówczas x=at, y=bt. f(t)=(a3/(a2+b2))*t i jej pochodna
f '(t) = (a3/(a2+b2)) = a3.
Próba różniczkowania cząstkowego (df/dx, df/dy) się nie uda ze względu na zero w mianowniku.
2 kwi 11:20
jc: Pochodne w (0,0) można policzyć.
h →0
df/dx = lim [f(h,0)−f(0,0)] / h = 1
df/dy = lim [f(0,h)−f(0,0)]/ h = 0
Ale pochodna nie istnieje. W naszym zadaniu należy sprawdzić, czy
| f(h,k) − h | |
| →0 przy (h,k) →(0,0). |
| √h2+k2 | |
2 kwi 11:47
jc: Idąc po linii (h,h) nie dostaniemy zera
f(h,h) = h/2,
|h/2 − h| / |h| = 1/2 ≠ 0
2 kwi 11:50