ciąg geometryczny
Adefa: ciąg (1,x2,y,16) jest geometryczny. Wówczas
X4=16 x5=16 x6=16 x7=16
2 kwi 08:36
Rafal44: Wszystkie wyrazy są dodatnie, a zatem ze średniej geometrycznej mamy
y=√x2*16=4x
x2=√1*y=√4x
x4=4x
x3=4
x6=16
2 kwi 09:19
Adefa: Bo do średniej geom. Są potrzebne 3 wyrazy ciągu. A w zadaniu są 4 , to skąd mam wiedzieć które
wziąc?
2 kwi 10:34
Adefa: ?
2 kwi 10:34
azeta: zawsze wyraz środkowy to średnia geometryczna dwóch jego sąsiadów
2 kwi 10:36
Jack: Po kolei bierzesz pierwsza trojke i masz :
x2 = y * 1 = y
Kolejna trojka
y2 = 16x2
2 kwi 10:51
Adefa: dzięki <33
2 kwi 11:40