proste skośne, płaszczyzny równoległe
algebra: Mam dane dwie proste skośne.
Jak należy postąpić, by poprowadzić płaszczyzny równoległe, z których każda zawiera jedną
prostą?
Wypisałam sobie warunki na równoległość, zawieranie prostych i utknęłam w martwym punkcie
2 kwi 08:22
g: Może na wektorach. Jeśli weźmiesz dwa wektory: a, b, jeden równoległy do pierwszej prostej,
drugi do drugiej, to wektor N = a x b będzie do obu prostopadły, a tym samym prostopadły do obu
płaszczyzn. Mając dowolny punkt płaszczyzny P i wektor normalny (=prostopadły) N można
wyznaczyć płaszczyznę. Każdy punkt X płaszczyzny spełnia równanie N x (A−P) = 0.
2 kwi 09:24
g: Przepraszam, pomyłka. Ostatnie równanie wyznaczające płaszczyznę, to: N*(A−P)=0
(* = iloczyn skalarny, x = iloczyn wektorowy).
2 kwi 09:28
g: Znowu literówka ...Każdy punkt A płaszczyzny spełnia .... (nie X).
(chyba za wcześnie wstałem).
2 kwi 09:36
algebra: okej, niby czaję, ale czym jest P w tym równaniu? Bo wcześniej P to była płaszczyzna
2 kwi 09:43